Visa, MasterCard, PayPalShop with confidenceSecured by ThawteKlarna

De geschiedenis van de koffie

Zoals alle legendes, is ook de oorsprong van koffie zeer controversieel. Niettemin lijken de historici het over één punt eens te zijn: zeer waarschijnlijk groeide reeds in de 13e eeuw een wilde soort van de koffieplant op de op dat moment nog onherbergzame heuvels aan de kust van Jemen. Er wordt gemeld, dat daar een groep kluizenaars, die zich met landbouw en veeteelt voedden, opmerkten hoe hun geiten, zodra ze bepaalde bladeren en zaden van een altijd groenblijvende struik aten, door onrust en slapeloosheid werden overvallen. Zo gebeurde het, dat de monniken deze plant als voedsel en drank gebruikten.

Het gebruik van het op dat moment "Arabische koffie" genoemde stimulerende drankje verbreidde zich bij de Egyptenaren en later bij de Turken. Feitelijk werd het oude Jemen in de 16e eeuw door de Ethiopiërs, later door de Perzen en Arabieren en ten slotte door de Ottomanen veroverd. 

Chronologie van de koffiehuis-cultuur

1554 In Constantinopel (vandaag Istanbul) wordt het eerste koffiehuis geopend
1647 Eerste koffiehuis in Venetië op het San Marco-plein
1650 Koffie duikt op in Marseille, Amsterdam, Hamburg, Parijs en Londen en er ontstaan de eerste "Cafécafé's".
1685 In Wenen opent het eerste, door de Armeniër Johannes Theodat gevestigde koffiehuis
1720 In Venetië wordt het Café "Florian" gevestigd.
1723 In Venetië wordt het Café "Aurora" gevestigd.
1760 In Rome wordt het Café "Greco" gevestigd.
1733 Opening van het Café "Gilli" in Florence
1815 Opening van het Café "Giacosa" in Florence
1882 Opening van het Café "Rivoire" in Florence
1900 In Wenen opent het 600e koffiehuis

18e eeuw tot vandaag

Eind van de 18e en begin van de 19e eeuw zijn er op het eiland Martinique plantages met rond 20 miljoen koffiestruiken, welker soorten door Kapitein Mathieu de Cliau uit de broeikassen van Versailles werden ingevoerd. Vanuit Martinique breidden zich de plantages ook naar de andere eilanden van de kleine Antillen uit en bereikten in korte tijd een productie, die op dat ogenblik 3/4 van de Europese behoeften dekte. Vanaf dit tijdstip loopt de "Orient-koffie" sterk terug. Vandaag komt bijna de gehele productie uit Midden-Amerika, Brazilië en de tropische gebieden van Zuid-Amerika. De wereldproductie van koffie bereikt rond 100 miljoen zakken per jaar, waarbij Brazilië met ongeveer 1/4 van de productie op de eerste plaats komt, bij een eigen verbruik van 9 miljoen zakken.