Visa, MasterCard, PayPalShop with confidenceSecured by ThawteKlarna

Filterhouder

In de filterhouder wordt water in een ketel verwarmd en onder met behulp van een pomp gegenereerde druk door fijn gemalen koffie geleid. De koffie wordt bij dit machinetype steeds in een apart maalwerk gemalen.

De toebereiding van espresso of koffie met een zeefdragermachine vindt plaats bij 9 bar keteldruk. In de koffiezeef komt precies 7 g koffie. Deze moet dan in totaal 30 seconden worden gefilterd. Daarvan zijn 5 seconden nodig voor de voorinfusie (koffiemaalsel wordt vochtig) en 25 seconden voor het uitstromen van de koffie. Om te verhinderen dat de espresso te vroeg in het kopje loopt wordt de koffie in de zeef eerst met een stamper enigszins verdicht (door sterker aandrukken kan de voorinfusie worden verlengd). Pas daarna stroomt 30 ml enigszins schuimige, dikvloeibaar-romige espresso gedurende de volgende 25 seconden in het kopje. Wanneer de procedure sneller gaat, is het koffiemaalsel te grof, duurt het langer of komt er helemaal geen koffie uit de filterhouder, dan is het koffiemaalsel te fijn gemalen.

De exacte duur van de toebereiding en de constante druk van ongeveer 9 bar zijn de sleutel voor de perfecte espresso. Het korte, intensieve contact van het 88 - 92 °C hete water met de gemalen koffie maakt bij ca. 9 bar de meeste aroma's, maar slechts weinig bittere stoffen en cafeïne (slechts ca 120 mg/cup) uit het koffiemaalsel vrij.

U herkent de perfecte espresso aan zijn gelijkmatige, dichte crème. 

Voordelen

  • Grootste verscheidenheid van koffie
  • Veel instelmogelijkheden
  • Hoogste koffiekwaliteit
  • Alle koffiespecialiteiten kunnen worden toebereid

Nadelen

  • Hoge aanschafkosten
  • Hoge reinigings- en onderhoudskosten
  • Verhoogde benodigde ruimte
  • Lange opwarmfase
  • Extra kosten voor koffiemolen
  • Ervaring bij de toebereiding nodig