Classificatie van koffie

Ongebrande koffie wordt in bepaalde klassen verdeeld, die bij verkoop een grote invloed op de prijs hebben. De volgende criteria worden daarbij beoordeeld:

Grootte

Verschillend grote ongebrande koffie kan door zeven worden gesorteerd. Hoe groter de koffiebonen zijn, des te hoogwaardige wordt hij ingedeeld. Al naar gelang de teeltregio hebben de koffiebonen een verschillende klassenaanduiding voor hun grootte:

  Grootte: 1/64"
  Peabearry Peabearry Peabearry Peabearry Peabearry Peabearry Flat berry Flat berry Flat berry Flat berry Flat berry Flat berry Flat berry
  8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Afrika en India PB C B A AA
Colombia   Excelso Supremo
Midden-Amerika Caracolillo Caracolli Caracol Terceras Segundas Primeras Superior
  Peabearry
Ovalen koffiebonen (Peaberry)
Flat berry
Normale koffiebonen (Flat berry)

Teelthoogte

Hoe hoger de regio is, waarin de koffiestruik groeit, des te langzamer rijpen de koffiebessen. Daardoor worden de koffiebonen dichter en groter, wat een kwaliteitskenmerk vertegenwoordigt. Al naar gelang teeltregio gelden verschillende eisen aan de minimale hoogte voor de afzonderlijke klassen.

Teelthoogte Aanduiding Afkorting
> 1.200m - 1.600m Strictly Hard Bean (oder Strictly High Grown) SHB (SHG)
1.200m - 1.400m Hard Bean (oder High Grown) HB (HG)
< 900 - 1.200 Strictly Soft Bean SS

Defecte bonen

De twee meest wijdverbreide methoden voor de categorisatie van de groene koffiekwaliteit met behulp van defecte bonen zijn de Braziliaanse methode en die volgens de richtlijnen van de SCAA (Special Coffee Association of America). Daarbij worden kwaliteitsgebreken zoals defecte bonen of verontreinigingen in een puntensysteem geregistreerd en de koffie ingedeeld. De SCAA kent dan rangen toe van 1 (goed) tot 5 (slecht), volgens de Braziliaanse methode van 2 (goed) tot 8 (slecht).

Voorbeelden voor ongebrande koffie-benamingen met classificatie

  • Guatemala SHB EP Huehuetenango
  • Papua New Guinea (PNG) Smallholder Y1-grade
  • Kenya AB FAQ even roast clean cup