Visa, MasterCard, PayPalShop with confidenceSecured by ThawteKlarna

Verwerking van koffie na de oogst

De industriële handelingen voor de verwerking van koffiebonen moeten direct na de oogst plaats vinden, anders fermenteert het vruchtvlees, en het product bederft. Verwerking kan hetzij volgens de droge of natte methode plaats vinden.

Vruchtvlees van de kern van de koffiebessen verwijderen:

Scheiding volgens de droge methode

Bij verwerking volgens de droge methode verkrijgt men de in het jargon "natuurlijk" genoemde koffie. De geoogste koffiebessen worden op ongeveer 50m² grote vlakken per plantagehectare ca. 4 weken lang door de zon gedroogd. Daarbij moeten zij voor een gelijkmatige droogte van tijd tot tijd worden gekeerd. De droge zaden worden mechanisch geschild, door ze tussen twee in gekalibreerde afstand aangebrachte rollen te laten passeren, zodat de bonen eruitvallen. De scheiding van de zaden van de schalen vindt dan plaats door zeven.

Scheiding volgens de natte methode

Met de natte methode verkrijgt men een koffie, die in de omgangstaal ""gewassen"" betekent. De vruchten worden grof vooraf gereinigd en 36 uren in water geweekt. Daarbij zinken de rijpe vruchten naar de bodem van het bekken (onderdompeling) en onrijpe of overrijpe koffiebessen blijven aan het oppervlak drijven. Om het vruchtvlees van de pit te scheiden worden de rijpe koffiebessen hetzij door een zeef geperst of door walsen klein gemaakt.

De op de pit achtergebleven slijmlaag wordt door gisting verwijderd. Gistresiduen worden aansluitend met veel zoet water weggespoeld.

Door het hoge waterverbruik kan de natte methode met gisting bij koffies met aanspraak op duurzaamheid niet worden toegepast, hoewel ze de kwalitatief betere groene koffie oplevert. Ondertussen zijn ook machines in staat, de vergistingsmethode te vervangen.

Polijsten

Bij het polijsten wordt het zilveren huidje van de koffieboon verwijderd. Dit ziet er niet alleen lelijk uit op de boon, het kan ook het aroma tijdens het roosteren beïnvloeden. Niet alle producenten van ongebrande koffie polijsten hun koffiebonen.

Inspectie op vreemde voorwerpen

Na de verwerking van ongebrande koffie wordt deze geclassificeerd. Omdat dit met verschillende methoden zoals bijv. zeven of visuele inspectie gebeurt, wordt daarbij automatisch ook naar verontreinigingen gezocht. Zo worden kleine takjes, stenen, resten van schillen of overige verontreinigingen uitgesorteerd. Dat niettemin ooit iets door de eindcontrole van het natuurproduct koffie kan passeren bewijst het feit, dat vrijwel elke maalinrichting van een volautomatische machine een steendetectie heeft.